Galerie

Un român, turist pe cei mai faimoși vulcani din lume

Adrian vulcan

Adrian Tărăcilă pe vulcanul Piton de la Fournaise din Reunion. Foto: Adrian Tărăcilă

În 2010, erupția vulcanului  Eyjafjallajökull din Islanda a atras atenția multor turiști care au dorit să îl viziteze cu această ocazie. Însă din cauza norului de cenușă care a perturbat traficul aerian, nu toți au reușit să călătorească în acea perioadă. Acum, un alt vulcan din Islanda – Hekla – ar putea erupe în curând, au avertizat geologii de la Universitatea din Islanda, care au făcut măsurători și au stabilit că sub Hekla s-a adunat o cantitate foarte mare de magmă. Aflați în erupție sau nu, vulcanii de pe Glob au devenit de-a lungul timpului adevărate destinații turistice.

La ora actuală, turismul vulcanic – un tip de turism considerat o ramură a ecoturismului – este tot mai îndrăgit și atrage tot mai mulți vizitatori: la nivel mondial, peste 100 de milioane de oameni vizitează vulcani în fiecare an. Deocamdată, turismul vulcanic nu este foarte popular printre români, însă interesul pentru excursii de aventură este în creștere. Iar turismul vulcanic începe să aibă adepți și în România.

Unul dintre ei este Adrian Tărăcilă, un blogger de călătorii care a poposit de-a lungul timpului în 100 de țări din lume și care a vizitat până acum peste zece vulcani de pe Glob, inclusiv unii faimoși precum Etna, Vezuviu, Stromboli, Fuji sau Santorini. În vârstă de 45 de ani, Adrian a lucrat o perioadă ca fotograf pe vase de croazieră, iar ulterior, fiind pasionat de călătorii, a continuat să viziteze locurile care i se păreau interesante.

Dintre toți vulcanii pe care i-a vizitat, cel mai mult i-a plăcut Piton de la Fournaise, aflat în Insula Reunion din Oceanul Indian: „E o ascensiune incredibilă. Ai nevoie de o zi ca să ajungi lângă craterul mare. E o falie care e încă fierbinte și, zona fiind învăluită de nori, eu am crezut că sunt norii de înălțime, de la 4.000 de metri. De fapt, erau emanațiile de la vulcan, fierbinți. Era foarte cald și arăta exact ca în imaginile de pe Marte sau de pe Lună: un peisaj selenar, totul ars, cenușă.  Se vedeau râuri de lavă întărită, de la ultima erupție. Îl denumeau „câmpul diavolului””.

„Ajungeai la marginea craterului, unde erau niște puncte de observație. Ce mi s-a părut spectaculos la Piton a fost că există câteva agenții care oferă expediții pe tavanul de lavă, înăuntrul craterului. În timp ce mă aflam pe marginea craterului – deschiderea craterului e enormă, de câțiva kilometri –  i-am observat (pe turiștii coborâți în crater – n.r.) cu luneta. I-am văzut ca pe niște furnici în șir indian, mergeau jos în crater pe tavanul de lavă. Era ceva extrem, extrem. Tavanul era întărit, dar cred că dedesubt era lavă pentru că din unele locuri ieșeau aburi”, povestește autorul blogului voyagerblog.ro.

Spre deosebire de zona arsă de sus, baza vulcanului e plină de viață: “E junglă autentică: sunt maimuțe, cameleoni, păsări. Beam o cafea și veneau colibri dinspre junglă. Veneau cameleonii unde aveam prăjituri. Nu-mi venea să cred”.

 

Spectacol gratuit oferit de natură: erupția vulcanului Stromboli

În anul 2003 a văzut erupția vulcanului Stromboli, aflat pe insula cu același nume din nordul Siciliei: „Am asistat la erupție „în direct”. Insula era evacuată și noi am oprit vasul. Era vas italian. Ar fi trebuit să ocolim zona, dar au insistat turiștii: „Vă rugăm frumos, vrem să vedem”. Comandantul a ordonat oprirea elicelor, a stins luminile și am asistat la scurgerile de lavă de foarte aproape de insulă. Era noapte fără lună, am ieșit toți pe punte și cineva a pus operă: am zis că asist la un show multimedia, a fost foarte spectaculos. Nu se poate compara decât cu spectacolul oferit de aurora boreală sau cu zgomotul pe care îl face banchiza în momentul în care crapă: ai impresia că e ceva de la începutul lumii, e o senzație de întoarce în timp. Și se aude de la zeci de kilometri”.

În Europa, a urcat pe Etna și pe Vezuviu, a vizitat vulcanul din insula greceasă Santorini, dar și zona vulcanică din insula norvegiană Spitsbergen (aflată la 1.200 de km de Polul Nord) și Eyjafjallajökull din Islanda, vulcan care a erupt puternic în 2010, ceea ce a dus la anularea a mii de zboruri.

Vulcan în Peninsula Kamceatka, Rusia. Foto: Adrian Tărăcilă voyagerblog.ro

 

Kamceatka a fost o altă zonă sălbatică vizitată. Peninsula aflată în estul extrem al Rusiei are 29 de vulcani activi: „Avachinsky e un vulcan care la fiecare 4 ani erupe și e foarte aproape de capitala Petropavlovsk. Avachinsky e vizibil din oraș din orice unghi: cum e Tâmpa în Brașov, așa e construit orașul Petropavlovsk lângă vulcan. Nu am reușit să fac ascensiunea: e o pâclă tot timpul, fiind zonă subarctică. Am ajuns și când începea iarna polară”.

În Asia, a urcat pe Fuji, cel mai înalt munte al Japoniei: „E spectaculos, se vede vulcanul chiar de la periferia orașului Tokyo. E foarte organizat să urci. Ajungi repede din Tokyo, sunt curse în fiecare zi: există și o cale ferată, un tren turistic care te duce până aproape de baza vulcanului, dar și niște autocare speciale care te duc până la stația terminală, a cincea stație, de unde începe peretele craterului”.

În călătoriile sale Adrian a mai vizitat vulcani activi din America Centrală și de Sud, dar și vulcani stinși precum cel din Insulele Mauritius: „E un vulcan stins, iar craterul e umplut cu apă și e considerat unul dintre cele mai sacre locuri pentru hinduși”.

Adrian Tărăcilă în Țara de Foc. Foto: Adrian Tărăcilă voyagerblog.ro

 

Etna și Vezuviu, vulcanii cei mai accesibili pentru turiștii români

Bloggerul spune că, pentru turiștii români interesați de vulcani, cei mai accesibili sunt Etna și Vezuviu: „Sunt mai apropiați de România și au și cea mai veche infrastructură pentru turism vulcanic, pe când cei din Indonezia, din America de Sud sau Centrală sunt destul de izolați, e foarte greu să ajungi la ei. Nu au facilități”.

În plus, tururile oferite de agențiile de turism pe Etna sau pe Vezuviu nu foarte scumpe (câteva zeci de euro, în funcție de opțiunile vizitatorilor care pot alege un tur cu jeep-ul sau pe jos etc). „Nu sunt prea scumpe tururile. În zona asta de turism de nișă, e clar că cine vine să vadă un vulcan e un om pasionat de istorie, de natură, nu e un turist de shopping”, spune Adrian.

„Și Fuji are infrastructură potrivită pentru așa ceva. Oricând vei ajunge acolo, vei găsi excursii și tour-operatori care îți oferă tururi. Iar țara care prin excelență folosește vulcanii ca destinație turistică numărul 1 rămâne Islanda. Trei sferturi din tururile celebre ale insulei includ 1-2-3 vulcani. Și aici infrastructura e OK”, completează el.

„Nu este totuși (un turism – n.r.) pentru oameni cu dizabilități. Te și anunță de la început: mare parte din tur va fi pe jos. Orice tour-operator îți spune de la început că dacă ai cea mai mică problemă sau dizabilitate fizică, mai bine să nu vii pentru că rămâi în autocar”, arată Adrian.

„Românii merg pe Kilimanjaro, pe Etna și pe Vezuviu”

Pe măsură ce turismul vulcanic a devenit tot mai căutat, au apărut și agenții de turism specializate în organizarea unor tururi la vulcani renumiți din toată lumea. Turiștii primesc echipamente speciale, încălțăminte potrivită, lanterne, chiar măști de gaze și căști de protecție. Uneori, vizitele includ serviciile unor geologi și vulcanologi care le oferă turiștilor informații despre activitatea vulcanică din zona vizitată.

La rândul lor, guvernele din întreaga lume promovează turismul vulcanic pentru a strânge bani din turism, iar mulți vulcani, precum Fuji în Japonia sau El Teide din Tenerife, au fost înscriși pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO. În plus, autoritățile au dezvoltat o infrastructură (poteci, panouri, garduri, săgeți etc) care să le asigure turiștilor un acces cât mai ușor până pe vârful vulcanilor.

Vulcanul Kilimanjaro. Foto: Michael Fairchild Photolibrary GettyImages

 

Deocamdată, în România nu există agenții de turism specializate în oferirea unor pachete de turism vulcanic, dar există agenții de turism extrem care îi duc pe turiști pe Kilimanjaro, în Africa, sau pe câțiva vulcani din Europa, arată consultantul în turism Traian Bădulescu: „Românii merg pe Kilimanjaro, pe Etna și pe Vezuviu în Italia. Aceștia sunt vulcanii pe care îi vizitează mai des românii. Sunt vulcanii mai promovați și mai accesibili”.

„Turismul de aventură crește tot mai mult pe piața românească. Este în creștere numărul românilor interesați de a vedea ceva deosebit”, mai arată el.

De ce turismul vulcanic poate fi periculos

În ciuda faptului că devine tot mai popular, turismul vulcanic nu este lipsit de riscuri. În prezent nu există niciun ghid internațional universal pentru siguranța turiștilor care vizitează vulcani, însă specialiștii au alcătuit o serie de recomandări, potrivit volcano-tourism.net.

De exemplu, tour-operatorii ar trebui să îi informeze foarte clar pe vizitatori care sunt posibilii factori de risc implicați de activitățile turistice în apropierea unui vulcan. Ghizii turistici ar trebui să fie pregătiți pentru situații de urgență și să aibă suficiente cunoștințe geologice pentru a putea evalua situațiile de pericol iminent. Turiștii ar trebui să primească numerele de telefon pentru situații de urgență, hărți care să identifice clar zonele periculoase, rutele de evacuare și adăposturile. De asemenea, autoritățile sunt sfătuite să construiască un număr cât mai multe adăposturi unde turiștii să găsească și truse de prim ajutor. Vizitatorii sunt sfătuiți să aducă cu ei lanterne, apă suficientă și cremă cu factor de protecție mare.

La nivel mondial, peste 100 de milioane de oameni vizitează vulcani în fiecare an. Aproximativ două milioane dintre ei vizitează Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii, unde se află vulcanul Kilauea. Însă între 1992 și 2002, 40 de oameni au murit în timpul vizitelor în parcul hawaiian. Potrivit unui studiu realizat în parcul hawaiian, mulți vizitatori nu erau echipați pentru drumeții, iar 93% au admis că s-au aventurat dincolo de semnele de avertizare.

Muntele Fuji (Japonia) toamna

Turiștii care vizitează vulcani pot fi surprinși nu doar de erupții, ci și de emisii de gaze toxice, arată Earth Magazine, publicată de American Geoscience Institute. Lava elimină gaze toxice precum dioxid de carbon, dioxid de sulf, hidrogen sulfurat și acid fluorhidric. Când lava interacționează cu apa de mare se produc alte gaze toxice, inclusiv acid clorhidric, care este foarte caustic. Norii de acid clohidric pot fi extrem de periculoși.

Pe măsură ce turismul vulcanic devine tot mai popular, provocările vor crește și ele. Potrivit Earth Magazine, turismul vulcanic de masă ar putea fi destul de periculos: ghizii pot avea grijă de un grup de 20 de persoane care vizitează un vulcan activ, dar nu de unul format din 100 de oameni.

Vulcani fascinanți de pe Glob:

AFRICA

Vulcanul Kilimanjaro din Tanzania este cel mai înalt munte de pe continentul african. Cu o înălțime de 5.895 de metri, se pare că vulcanul Kilimanjaro a erupt ultima dată în urmă cu mai puțin de 2.000 de ani.

Ol Doinyo Lengai („Muntele lui Dumnezeu” în limba populației Masai) din Tanzania este singurul vulcan de pe Pământ care erupe un tip special de lavă: în lumina soarelui, aceasta pare să aibă culoare neagră sau maro închis. Este un tip de lavă care are o temperatură relativ joasă (500-600 de grade Celsius) și căreia îi lipsește din acest motiv strălucirea roșie specifică lavei vulcanice obișnuite. Datorită compoziției sale neobișnuite, lava aruncată de Ol Doinyo Lengai începe să se coloreze în alb la doar câteva ore după erupție. Din acest motiv, peisajul vulcanic rezultat este foarte diferit de peisajul vulcanic tipic.

Lavă albă solidificată de la vulcanul Ol Doinyo Lengai din Africa. Foto: Thomas Kraft, Kufstein GettyImages

 

ASIA

Cu cei 167 de vulcani activi cunoscuți, Indonezia este, de departe, „cea mai vulcanică țară” din lume. Muntele Bromo din estul insulei Java este cunoscut datorită peisajului înconjurător superb. Krakatoa, din vestul insulei, a erupt atât de violent în anul 1883, încât sunetul erupției s-a auzit de la 5.000 de kilometri distanță. A fost una dintre cele mai distructive erupții din istorie, peste 36.000 de oameni murind din cauza erupției și a tsunamiului pe care l-a declanșat.

Muntele Bromo, Indonezia. Foto: Prasit CHANSAREEKORN, GettyImages

 

Muntele Fuji din Japonia se află la aproximativ 100 de kilometri de Tokyo, capitala țării, de unde poate fi văzut într-o zi senină. Fuji este cel mai înalt munte din Japonia și totodată unul dintre cei mai vizitați munți din lume deoarece foarte mulți turiști îl escaladează pentru a vedea răsăritul de pe craterul său. Conul său simetric, acoperit de zăpadă o bună parte din an, a devenit un simbol pentru statul nipon și a fost înscris și pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO începând cu anul 2013.

Vulcanul Mayon din Insulele Filipine este renumit pentru forma conului său vulcanic, muntele având o formă conică aproape perfectă.

Vulcanul Mayon din Insulele Filipine. Foto: Melchor Gomez-Labagala Flickr GettyImages

 

EUROPA

El Teide din Tenerife este cel mai înalt vulcan activ din Insulele Canare, având peste 3.700 metri înălțime. Alături de parcul național înconjurător, vulcanul care a erupt ultima dată în anul 1909 a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În prezent, Parcul Național Teide este unul dintre cele mai vizitate parcuri naționale din lume, cu peste 2,5 milioane de vizitatori pe an.

Vulcanul Vezuviu de lângă orașul italian Napoli este un vulcan activ, adormit însă în prezent. Nu a mai erupt din anul 1944, însă din cauza apropierii de Napoli, cel mai mare oraș din sudul Italiei, vulcanul care a distrus orașele antice Pompei și Herculaneum în 79 d.Hr. este monitorizat cu atenție de oamenii de știință.

Etna din Insula Sicilia, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din Italia. Înalt de 3.350 de metri, muntele este și cel mai înalt vulcan din Europa. Etna a erupt în mod repetat în ultimii ani, cel mai recent în 2012.

 

Vulcanul Stromboli. Foto: Slow Images Photographers Choice GettyImages

Vulcanul Stromboli se află pe insula cu același nume din nordul Siciliei. Începând din antichitate, vulcanul se află într-o activitate aproape continuă, motiv pentru care a fost numit „Farul Mediteranei”.

Santorini din Marea Egee este, probabil, cel mai faimos vulcan al Greciei. Este cunoscut mai ales din cauza erupției care a distrus civilizația minoică în urmă cu 3.500 de ani. Vulcanul este în continuare activ: a erupt ultima dată în 1950.

Turiștii urcă în șir indian spre vârful vulcanului din Santorini, Grecia. Foto: Andreea Dogar

 

Islanda are o „concentrație” foarte mare de vulcani deoarece se află la granița dintre două plăci tectonice: cea nord-americană și cea eurasiatică. Insula are 30 de vulcani activi, cel mai activ fiind Grimsvotn. Interesant este faptul că, în ultimii 500 de ani, vulcanii din Islanda au produs o treime din cantitatea totală de lavă eliminată de toți vulcanii din lume.

AMERICA DE NORD

Muntele St. Helens din statul Washington, SUA, este faimos pentru erupția sa din anul 1980, considerată cea mai distructivă din punct de vedere economic pentru SUA. Erupția a provocat pagube de 1,1 miliarde de dolari, 57 de oameni au murit, iar sute de case au fost distruse.

Sursa: Yahoo News – https://ro.stiri.yahoo.com/un-rom%C3%A2n–turist-pe-cei-mai-faimo%C8%99i-vulcani-din-lume-165655914.html

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s